Tu je tradičný portugalský recept na Carne de Porco à Alentejana

bravčové mäso s mušľami v lahodnej omáčke.


Ingrediencie (4 porcie):

Na marinované bravčové mäso:

  • 800 g bravčového pliecka (nakrájaného na kocky)

  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)

  • 1 ČL sladkej papriky

  • 1 ČL rímskej rasce (voliteľné)

  • 2 bobkové listy

  • 200 ml bieleho vína

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Ostatné suroviny:

  • 500 g mušlí (napr. vongole alebo slávky)

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 PL masla

  • 4 stredne veľké zemiaky (nakrájané na kocky)

  • 1 PL koriandra alebo petržlenovej vňate (nasekané)

  • 1 citrón (na podávanie)


Postup:

1. Marinovanie mäsa

  • Bravčové mäso vložte do misky a pridajte cesnak, papriku, rímsku rascu, bobkový list, soľ, korenie a biele víno.

  • Dobre premiešajte, prikryte a nechajte marinovať aspoň 4 hodiny (ideálne cez noc) v chladničke.

2. Príprava zemiakov

  • Zemiaky nakrájajte na kocky a osmažte ich na oleji do chrumkava alebo ich upečte v rúre pri 200 °C asi 30 minút.

3. Príprava mäsa a mušlí

  • Mäso sceďte (marinádu si odložte).

  • Na panvici rozohrejte olivový olej s maslom a opečte bravčové kúsky dozlatista.

  • Prilejte odloženú marinádu a varte na miernom ohni 15 – 20 minút, kým mäso zmäkne.

4. Pridanie mušlí

  • Mušle dôkladne prepláchnite a pridajte ich k mäsu.

  • Prikryte pokrievkou a varte 5 – 7 minút, kým sa mušle otvoria. (Ak sa niektoré neotvoria, vyhoďte ich.)

5. Servírovanie

  • Do taniera dajte bravčové mäso s mušľami, pridajte chrumkavé zemiaky.

  • Posypte nasekaným koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a podávajte s plátkami citróna.


💡 Tip: Ak chcete autentickú chuť, použite portugalské mušle vongole a čerstvý koriander.

Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *